Vinyl persen en platenhoezen bij Replifact Media BV
Ambachtsweg 10
5531 AC Bladel

T: +31(0) 497 64 55 25
E: info@replifact.nl

Platenhoezen voor vinyl

Platenhoezen: de diverse mogelijkheden

Een mooie vinylhoes draagt bij aan het succes van jouw album

De muziek die op een plaat staat is natuurlijk het belangrijkste, maar onderschat ook de kracht van een goede platenhoes niet. Platenhoezen zorgen er niet alleen voor dat vinylplaten worden beschermd tegen beschadigingen, ze dragen ook bij aan de uitstraling van het album op vinyl.

Een visitekaartje voor muziek en artiest

Mooie vinylhoezen werken als een visitekaartje voor de muziek en artiest. Het brengt fans terug naar dierbare herinneringen en mooie live-optredens. Dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom mensen in deze tijd van digitalisering, internet en streaming juist waarde hechten aan het authentieke en tastbare van vinyl.

Het kopen van een plaat of CD is voor fans bovendien een fijne manier om hun favoriete artiest te steunen. Laat je vinylplaten persen? Een mooie platenhoes is volgens ons een essentieel onderdeel van de luisterervaring!

De 5 voordelen van een platenhoes

We zetten de belangrijkste voordelen van vinylhoezen op een rijtje:

 1. bescherming tegen beschadigingen
 2. stofvrij opbergen van platen
 3. makkelijk herkennen van een plaat in je platenkast
 4. visitekaartje voor de muziek en artiest
 5. diverse opties mogelijk; van eenvoudige platenhoes tot luxe uitvoering

De diverse mogelijkheden van vinylhoezen

Een buitenhoes van karton

Bij Replifact hebben we vele soorten platenhoezen beschikbaar, zowel in 7 inch, 10 inch als 12 inch formaat. Standaard maken we de hoezen van karton. Er zijn hierbij meerdere kartonsoorten mogelijk:

 • mooie kwaliteit 300 grams wit-wit GC1 karton (standaard keuze)
 • grijs gerecycled karton
 • bruin kraft karton met een wat ruwer oppervlak

Speciale vinylverpakkingen

Naast de standaard hoezen van karton, leveren we bij Replifact ook speciale vinylverpakkingen, zoals:

 • standaard 2LP hoezen (standaard hoes met ruimte voor 2 platen)
 • massief kartonnen hoezen
 • hoogwaardige verzameldozen (dekseldoos of clamshell box)
 • gatefold hoezen
 • banderol
 • OBI’s

We kunnen de hoezen zelfs met de hand voor je nummeren. Om een vinylhoes extra te laten opvallen zijn er speciale effecten die we kunnen toepassen. Denk hierbij aan embossing (reliëf) of glansfolie (zilver of goud). Dit is erg leuk om bijvoorbeeld special editions of limited editions een speciaal tintje te geven. We adviseren je graag over de mogelijkheden. Bel ons op 0497 64 55 25

12 inch platenhoezen

Een standaard 12 inch platenhoes heeft een rug van 3mm. Zo schuif je de plaat inclusief binnenhoes gemakkelijk in en uit de platenhoes. Op een vinylhoes staat normaal gesproken de volgende informatie:

 • De naam van de artiest
 • De albumtitel
 • Het catalogusnummer

Deze informatie staat vaak ook op de rug van de hoes, zodat het album meteen herkenbaar is als het in de platenkast staat. Overige informatie zoals de tracklist, naam van het platenlabel en de barcode staat meestal op de achterzijde van de platenhoes.

Wil je meer informatie vermelden, zoals een meer gedetailleerde tracklist, de uitvoerenden, songwriters, componisten, gastartiesten en andere betrokkenen bij de productie van je plaat? Dan kun je ervoor kiezen om een bedrukte innersleeve te gebruiken of om een leaflet aan de hoes toe te voegen. Een gatefold of klaphoes is hiervoor ook een bijzonder geschikte LP-verpakking.

Binnenhoezen LP’s

Als extra bescherming naast de platenhoes, verpakken we 12 inch vinylplaten in een binnenhoes, ofwel innersleeve. Deze binnenhoes maken we bij voorkeur van papier, met of zonder dunne plastic voering (polylining). Eventueel leveren we ook LP-binnenhoezen van dun karton.

Standaard binnenhoes van papier

Standaard zijn de binnenhoezen van onbedrukt wit papier, met twee kapgaten waardoor de labels op de plaat zichtbaar zijn. De papieren innersleeves zijn ook in andere basiskleuren beschikbaar.

Bedrukte binnenhoes vinylplaat

Steeds vaker kiezen artiesten ervoor om ook de papieren binnenhoes te bedrukken. Hier kun je een extra stukje creativiteit of informatie op kwijt. Laat de binnenhoes bijvoorbeeld bedrukken met songteksten, credentials of een mooie foto. Bedrukte innersleeves hebben meestal geen kapgaten, zodat het artwork mooi doorloopt over het hele oppervlak.

Platenhoezen voor singles en EP’s

Een 7 inch single, 10/12 inch single of een korte EP verpakken we meestal direct in de singlehoes of discosleeve. Een binnenhoes is hierbij dus niet nodig. Een singlehoes heeft geen rugje, zodat de plaat ook zonder binnenhoesje stevig in de hoes blijft zitten. Als optie kun je ervoor kiezen om een of twee kapgaten uit de hoes te laten stansen, zodat het label van de plaat door de hoes zichtbaar is.

Platenhoezen voor vinyl
Bestel jouw platenhoezen bij Replifact
Ben jij benieuwd naar alle mogelijkheden van platenhoezen en LP-binnenhoezen? Vertel ons je wensen en wij adviseren je graag. We denken graag met je mee, of je nu op zoek bent naar een standaard vinylhoes of een speciale platenhoes op maat. Ook voor extra’s bij je vinylplaat, zoals inserts, boekjes, posters, downloadkaartjes en stickers, kun je bij Replifact terecht. De minimum oplage van bedrukte vinylhoezen is 300 stuks.