DVD maken Replifact
Ambachtsweg 10
5531 AC Bladel

T: +31(0) 497 64 55 25
E: info@replifact.nl

DVD maken

Benieuwd hoe we bij Replifact jouw DVD maken?

In onze perserij maken we je DVD van kunststof korrels, die we in de DVD pers spuitgieten; daarna bedrukken en verpakken we de disc tot een compleet verpakte DVD

Een DVD maken, zo pakt Replifact het aan.

Glasmastering

Dit is de eerste stap in het ‘DVD maken’ proces. Jouw digitaal aangeleverde materiaal wordt op onze glasmastering afdeling door lasertechniek op een ronde glazen plaat gezet, de zogenaamde glasmaster. Dit gebeurt in een laboratoriumomgeving door onze LBR (laser beam recorder) die de digitale data als microscopische kleine pits in een spiraalvormig reliëf op de glasplaat brandt.

glasmastering DVD maken

Na een aantal chemische processen wordt met galvanotechniek een nikkel laag op de glasplaat aangebracht.

Deze nikkel schil wordt daarna van de glasplaat gescheiden. Het reliëf met de digitale informatie zoals dat op de glasmaster aanwezig was (jouw digitale materiaal), staat nu (invers) in de nikkel plaat. Deze nikkel plaat noemen we de ruwe stamper.

 

Stamper

De ruwe stamper wordt verder verwerkt (reinigen, polijsten, aflakken, punchen, etc.) en op de juiste maat gestanst, zodat deze precies in de matrijs van onze DVD persen past.

Persen en spuitgieten

De stamper met het reliëf wordt daarna in de matrijs van de spuitgiet-pers een van onze DVD maken productielijnen ingebouwd.

Persen en spuitgieten ReplifactIn de pers wordt de grondstof voor DVD’s, -transparante polycarbonaat korrels van hoogwaardige, optische kwaliteit- verwarmd tot het vloeibaar is. De vloeibare, warme polycarbonaat wordt onder hoge druk door een kleine opening in de matrijs gespoten. Hierbij vormt het vloeibare kunststof zich naar het reliëf van de stamper. Vervolgens wordt de matrijs snel gekoeld waardoor het kunststof stolt. Het resultaat is een 1,2 mm dik transparant rond kunststof schijfje of disc met daarin het reliëf met jouw digitale data. Dit transparante schijfje vormt tijdens het DVD maken de basis voor de uiteindelijk DVD, het bevat alle digitale informatie, maar is nog niet afspeelbaar.

Sputteren en lakken

Als het kunststof voldoende is afgekoeld gaat de pers open en wordt het doorzichtige schijfje door een robotarm uit de matrijs gehaald en telkens in een volgend station van de DVD maken productielijn geplaatst.
In het sputterklok-station wordt een laagje aluminium op de disc aangebracht. Dit reflecterende aluminium laagje is nodig om de laser in een DVD speler het digitale reliëf in het schijfje te laten uitlezen.

Bij de productie van DVD-9 maken we twee discs, die we in-line met elkaar verlijmen (double-layer DVD). Daarna wordt de DVD gecontroleerd door een in-line laser/scanner. De goedgekeurde discs worden vervolgens op spindle uit de productielijn gehaald en naar onze drukkerij-afdeling gebracht, waar de DVD’s hun opdruk krijgen.

Bedrukken

Nadat de DVD’s zijn geperst wordt er een label op gedrukt. Hierbij hebben we bij Replifact Media drie mogelijkheden: Full colour offset bedrukking (CMYK) of Zeefdruk met pantone (PMS)kleuren, of digitale full colour print. De ene methode is niet beter of mooier dan de ander, want dat is sterk afhankelijk van de gewenste opdruk/uitstraling.  Bij Replifact geven we vakkundig advies welke bedrukkingsmethode het mooiste eindresultaat zal geven. Door gebruik te maken van dekwit of door een 6de kleur of spotlak toe te voegen kunnen ook speciale effecten op de discs worden aangebracht.

Zeefdrukken

Zeefdrukken in de DVD fabriekVan de door jou aangeleverde artworkbestanden voor de labelopdruk worden door ons lithofilms uitgedraaid  die op de prepress afdeling worden verwerkt tot drukklare zeven. Deze zeven worden in de zeefdrukmachine ingebouwd en afgesteld. Met zeefdruk worden meestal vector georiënteerde ontwerpen (geen pixelbestanden) gedrukt, in de zogenaamde PMS kleuren. Voor iedere in het ontwerp gebruikte kleur is daarom een eigen drukgang (zeef) nodig. De benodigde inkt wordt per zeef op kleurreceptuur gemengd en op de zeef aangebracht Daarna worden de zeven op de juiste volgorde en op de juiste positie ten opzichte van elkaar afgesteld, zodat er na de verschillende drukgangen een sluitende, complete afbeelding ontstaat. Afhankelijk van de aard van de afbeelding kiezen onze drukkers de juiste hardheid, stand en snelheid van de rakel. Na afloop van het bedrukkingsproces worden de bedrukte DVD´s klaargezet voor de verpakkingsafdeling.

Offsetdrukken

Van de door jou aangeleverde artworkbestanden voor de labelopdruk worden door ons lithofilms uitgedraaid  die op de prepressOffsetdrukken DVD maken afdeling worden verwerkt tot een drukklare offsetplaat. Een offsetplaat is een aluminiumplaat met een siliconen toplaag waarin middels belichting met lithofilms de labelopdruk is aangebracht. Offsetdrukken is bij uitstek geschikt voor full colour afbeeldingen. Deze worden altijd gedrukt met vier vaste kleuren, Cyaan, Magenta, Yellow en Black (CMYK). De afbeeldingen zijn opgebouwd uit pixels. Door de verschillende (4 kleuren) pixels naast c.q. over elkaar te drukken ontstaan de full colour afbeeldingen. Onze drukkers zorgen ervoor dat de drukpers secuur wordt afgesteld zodat de juiste kleur, kleurstelling, intensiteit en dekking wordt gerealiseerd. Na afloop van het bedrukkingsproces worden de bedrukte DVD´s klaargezet voor de verpakkingsafdeling.

Digitale print

Voor kleine oplagen (<100 stuks) wordt digitaal bedrukt. De DVD worden dan direct vanaf een digitaal bestand geprint, zonder tussenkomst van prepress of drukvoorbereiding. Er worden geen  films, zeven of offsetplaten gebruikt. Vaak voorzien we de DVD´s wel eerst van een dekwitte ondergrond (zeefdruk). Printen van het label gebeurt vervolgens digitaal in full colour (CMYK) middels vier digitale printerkoppen. Na afloop van het bedrukkingsproces worden de bedrukte DVD´s klaargezet voor de verpakkingsafdeling.

Verpakken

Replifact Media heeft voor een eigen verpakkingsmachinepark, waardoor we snel en kwalitatief onze DVD’s kunnen verpakken. Je bent hiermee gegarandeerd van een betrouwbare levering van een kwaliteitsproduct.

Voor je volledig op maat gemaakte bijzondere DVD verpakking beschikken we ook over een flexibele en vakkundige handverpakkingsafdeling die een brede variëteit aan verpakkingen snel en efficiënt verpakt. Van het meest eenvoudige kartonnen hoesje, tot een 12 pagina tellende digipak of een complete collectors box met DVD’s, CD’s, LP’s en boeken erbij, alles kan ‘in huis’ verwerkt worden.

 

We zijn je graag behulpzaam met de templates, praktische tips en ondersteuning bij het kiezen van de best passende verpakkingen en materialen.

Je compleet verpakte DVD wordt op onze verpakkingsafdeling in handzame omdozen verpakt, voorzien van een sticker met catalogusnummer, titel, aantal en dergelijke. Vervolgens worden deze omdozen door onze expeditie medewerkers klaargezet voor transport.

CD persen CD perserij DVD maken Replifact
Ook jouw DVD maken we graag!
Wil jij jouw eigen DVD maken? Lever dan bij ons jouw filmmateriaal als digitaal bestand aan, compleet afgemonteerd, dus inclusief de authoring en menu’s en dergelijke. Daarnaast ontvangen we graag het artwork voor het drukwerk. Wij gaan dan met het DVD maken aan de slag en zorgen ervoor dat de DVD in de afgesproken verpakking op de afgesproken datum bij je wordt bezorgd. Wij maken niet alleen DVD's maar ook CD's. Lees meer over hoe wij een CD maken en onze CD perserij.