Ambachtsweg 10
5531 AC Bladel

T: +31(0) 497 64 55 25
E: info@replifact.nl

CD maken

Benieuwd hoe we bij Replifact jouw CD maken?

In onze perserij maken we je CD van kunststofkorrels (polycarbonaat), die we in de CD pers spuitgieten; daarna bedrukken en verpakken we de disc tot een compleet verpakt CD album, of CD single.

Zo maken we bij Replifact jouw CD:

Jouw digitaal aangeleverde audio wordt op onze glasmastering afdeling door lasertechniek op een ronde glazen plaat gezet, de zogenaamde glasmaster. Dit gebeurt in een laboratoriumomgeving door onze LBR (laser beam recorder) die de digitale data als microscopische kleine pits in een spiraalvormig reliëf op de glasplaat brandt. Na een aantal chemische processen wordt met galvanotechniek een nikkel laag op de glasplaat aangebracht.

 

Deze nikkel schil wordt daarna van de glasplaat gescheiden. Het reliëf met de digitale informatie zoals dat op de glasmaster aanwezig was (jouw digitale audio), staat nu (invers) in de nikkel plaat. Deze nikkel plaat noemen we de ruwe stamper.

De ruwe stamper wordt verder verwerkt (reinigen, polijsten, aflakken, punchen, etc.) en op de juiste maat gestanst, zodat deze precies in de matrijs van onze CD persen past.

De stamper met het reliëf wordt daarna in de matrijs van de spuitgiet-pers een van onze CD productielijnen ingebouwd. In de pers wordt de grondstof voor CD’s, -transparante polycarbonaat korrels van hoogwaardige, optische kwaliteit- verwarmd tot het vloeibaar is. De vloeibare, warme polycarbonaat wordt onder hoge druk door een kleine opening in de matrijs gespoten. Hierbij vormt het vloeibare kunststof zich naar het reliëf van de stamper. Vervolgens wordt de matrijs snel gekoeld waardoor het kunststof stolt. Het resultaat is een 1,2 mm dik transparant rond kunststof schijfje of disc met daarin het reliëf met jouw digitale audio. Dit transparante schijfje is de basis voor de uiteindelijk CD, het bevat alle digitale informatie, maar is nog niet afspeelbaar.

Als het kunststof voldoende is afgekoeld gaat de pers open en wordt het doorzichtige schijfje door een robotarm uit de matrijs gehaald en telkens in een volgend station van de CD productielijn geplaatst. In het sputterklok-station wordt een laagje aluminium op de disc aangebracht. Dit reflecterende aluminium laagje is nodig om de laser in een CD speler het digitale reliëf in het schijfje te laten uitlezen.

In het lak-station wordt op het aluminium een dun laagje UV lak aangebracht om te voorkomen dat het aluminium na verloop van tijd zal oxideren en om het reliëf te beschermen tegen beschadigingen zoals oppervlakkige krassen op de CD. In het daaropvolgende UV station wordt deze beschermende UV laklaag uitgehard. Daarna wordt de CD gecontroleerd door een in-line laser/scanner.

De goedgekeurde discs worden vervolgens op spindle uit de productielijn gehaald en naar onze drukkerij-afdeling gebracht, waar de CD’s hun opdruk krijgen.

Nadat de CD’s of DVD’s zijn geperst wordt er een label op gedrukt. Hierbij hebben we bij Replifact Media drie mogelijkheden: Full colour offset bedrukking (CMYK) of Zeefdruk met pantone (PMS)kleuren, of digitale full colour print. De ene methode is niet beter of mooier dan de ander, want dat is sterk afhankelijk van de gewenste opdruk/uitstraling.  Bij Replifact geven we vakkundig advies welke bedrukkingsmethode het mooiste eindresultaat zal geven. Door gebruik te maken van dekwit of door een 6de kleur of spotlak toe te voegen kunnen ook speciale effecten op de discs worden aangebracht.

Zeefdrukken

Van de door jou aangeleverde artworkbestanden voor de labelopdruk worden door ons lithofilms uitgedraaid  die op de prepress afdeling worden verwerkt tot drukklare zeven. Deze zeven worden in de zeefdrukmachine ingebouwd en afgesteld. Met zeefdruk worden meestal vector georiënteerde ontwerpen (geen pixelbestanden) gedrukt, in de zogenaamde PMS kleuren. Voor iedere in het ontwerp gebruikte kleur is daarom een eigen drukgang (zeef) nodig. De benodigde inkt wordt per zeef op kleurreceptuur gemengd en op de zeef aangebracht Daarna worden de zeven op de juiste volgorde en op de juiste positie ten opzichte van elkaar afgesteld, zodat er na de verschillende drukgangen een sluitende, complete afbeelding ontstaat. Afhankelijk van de aard van de afbeelding kiezen onze drukkers de juiste hardheid, stand en snelheid van de rakel. Na afloop van het bedrukkingsproces worden de bedrukte CD´s en DVD´s klaargezet voor de verpakkingsafdeling.

Offsetdrukken

Van de door jou aangeleverde artworkbestanden voor de labelopdruk worden door ons lithofilms uitgedraaid  die op de prepress afdeling worden verwerkt tot een drukklare offsetplaat . Een offsetplaat is een aluminiumplaat met een siliconen toplaag waarin middels belichting met lithofilms de labelopdruk is aangebracht. Offsetdrukken is bij uitstek geschikt voor full colour afbeeldingen. Deze worden altijd gedrukt met vier vaste kleuren, Cyaan, Magenta, Yellow en Black (CMYK). De afbeeldingen zijn opgebouwd uit pixels. Door de verschillende (4 kleuren) pixels naast c.q. over elkaar te drukken ontstaan de full colour afbeeldingen. Onze drukkers zorgen ervoor dat de drukpers secuur wordt afgesteld zodat de juiste kleur, kleurstelling, intensiteit en dekking wordt gerealiseerd. Na afloop van het bedrukkingsproces worden de bedrukte CD´s en DVD´s klaargezet voor de verpakkingsafdeling.

Digitale print

Voor kleine oplagen (<300 stuks) wordt digitaal bedrukt. De CD´s en DVD worden dan direct vanaf een digitaal bestand geprint, zonder tussenkomst van prepress of drukvoorbereiding. Er worden geen  films, zeven of offsetplaten gebruikt. Vaak voorzien we de CD´s en DVD´s wel eerst van een dekwitte ondergrond (zeefdruk). Printen van het label gebeurt vervolgens digitaal in full colour (CMYK) middels vier digitale printerkoppen. Na afloop van het bedrukkingsproces worden de bedrukte CD´s en DVD´s klaargezet voor de verpakkingsafdeling.

Replifact Media heeft voor een eigen verpakkingsmachinepark, waardoor we snel en kwalitatief onze CD’s en DVD’s kunnen verpakken. Je bent hiermee gegarandeerd van een betrouwbare levering van een kwaliteitsproduct.

Voor je volledig op maat gemaakte bijzondere CD hoes of aparte DVD verpakking beschikken we ook over een flexibele en vakkundige handverpakkingsafdeling die een brede variëteit aan verpakkingen snel en efficiënt verpakt. Van het meest eenvoudige kartonnen hoesje, tot een 12 pagina tellende digipak of een complete collectors box met CD’s LP’s en boeken erbij, alles kan ‘in huis’ verwerkt worden.

We zijn je graag behulpzaam met de templates, praktische tips en ondersteuning bij het kiezen van de best passende verpakkingen en materialen.

Je compleet verpakte CD of DVD wordt op onze verpakkingsafdeling in handzame omdozen verpakt, voorzien van een sticker met catalogusnummer, titel, aantal en dergelijke. Vervolgens worden deze omdozen door onze expeditie medewerkers klaargezet voor transport.

Ook jouw CD persen we graag!
Om je eigen CD te laten maken lever je bij ons jouw gemasterde audio als digitaal bestand aan, plus het artwork voor het drukwerk;  dan zorgen wij ervoor dat de CD in de afgesproken verpakking op de afgesproken datum bij je wordt bezorgd.